8 tips til at få dine data tilbage på sporet

Vi ved alle, hvordan det føles, når data på vores computere fejler – den synkende fornemmelse i maven, efterfulgt af timer og dage med frustration. Men bare rolig – med lidt tålmodighed og lidt albuefedt kan du få dine data tilbage på sporet igen. Her får du 8 tips til datagendannelse, når tingene er gået galt.

  1. Tjek for virus eller malware: Før du forsøger nogen anden form for datagendannelse, skal du tage dig tid til at sikre dig, at der ikke er installeret skadelig software på din computer. Sørg for at køre en fuld systemscanning med et opdateret antivirusprogram. Hvis der opdages virus, skal du fjerne dem, før du fortsætter med data-genoprettelsesprocessen 
  2. Kig efter korrupte filer eller mapper: Dette kan gøres manuelt eller ved hjælp af et program som Recuva – det scanner din harddisk og forsøger at gendanne filer, der er blevet beskadiget eller slettet ved et uheld. Det er vigtigt at bemærke, at denne metode måske ikke altid virker – hvis korruptionen var for alvorlig, skal du måske kigge på mere avancerede metoder til genoprettelse 
  3. Tag regelmæssige sikkerhedskopier: Regelmæssig sikkerhedskopiering af dine data er en af de bedste måder at sikre, at du aldrig mister dem i første omgang. Du kan bruge eksterne harddiske, cloud-lagringstjenester eller endda bare USB-sticks – alt efter hvad der fungerer bedst for dig! Sørg for, at disse sikkerhedskopier opbevares sikkert og flere steder, så du altid har adgang til dem, hvis der går noget galt med én kilde 
  4. Brug et værktøj fra en tredjepart: Hvis ingen af disse metoder synes at lykkes med at gendanne dine tabte data, så prøv at bruge et tredjepartsværktøj som EaseUS Data Recovery Wizard eller Stellar Phoenix Windows Data Recovery Professional. Disse programmer er specielt designet til at gendanne slettede eller beskadigede filer fra computere og andre enheder som f.eks. telefoner og tablets. Bare sørg for at tjekke anmeldelser, før du downloader noget! 
  5. Kontakt en professionel tjeneste: Hvis alt andet fejler, og du stadig ikke kan gendanne dine data, så overvej at hyre en professionel tjeneste som Roskilde IT eller DriveSavers. Disse virksomheder har specialiseret sig i at gendanne tabte data fra harddiske og andre enheder – de bruger avancerede teknikker såsom disk imaging og kloning, som nogle gange kan være for kompliceret for den gennemsnitlige bruger til at klare alene.
  6. Brug File History-funktionen: File History er et brugervenligt sikkerhedskopieringsværktøj, der er inkluderet i Windows 10, og som giver brugerne mulighed for hurtigt at oprette sikkerhedskopier af deres vigtige filer og mapper uden at skulle installere yderligere software eller tjenester. Denne funktion giver brugerne mulighed for at gendanne deres filer fra tidligere tidspunkter, hvilket gør det nemmere end nogensinde før at gendanne tabte data.  
  7. Brug Systemgendannelse: Systemgendannelse er en anden nyttig funktion inkluderet i Windows, som giver brugerne mulighed for at rulle tilbage deres systemtilstand (herunder indstillinger, drivere osv.) på bestemte tidspunkter. Det kan bruges som en alternativ metode til at genoprette tabte data ved at tilbageføre ændringer, der er foretaget, siden det sidst blev sikkerhedskopieret.
  8. Vær proaktiv med hensyn til sikkerhed: Den bedste måde at undgå at miste vigtige data på er ved at være proaktiv med hensyn til sikkerhed. Sørg for, at alle adgangskoder er sikre, installer antivirusprogrammer, hold alle systemer opdateret, deaktiver fildeling, når det ikke er nødvendigt osv. Ved at følge disse enkle trin, vil du være i stand til at minimere risikoen for at miste værdifulde oplysninger på grund af ondsindet aktivitet eller utilsigtet sletning.

Det kan være ekstremt frustrerende at miste vigtige oplysninger – men forhåbentlig har denne vejledning givet nogle nyttige tips til, hvordan du kan forsøge at få dem tilbage! Husk – forebyggelse er bedre end helbredelse, så sørg for at tage regelmæssige sikkerhedskopier af alle vigtige filer, hold dig opdateret med sikkerhedsopdateringer, praktiser god passwordhygiejne og undgå risikabel adfærd online, hvor det er muligt! Med disse trin i baghovedet vil fremtidige hændelser forhåbentlig være mindre hændelser snarere end større katastrofer!